Tarihte, Yeni Yılı karşılamak için yapılan ilk Yılbaşı kutlaması M.Ö 46 yılında Roma İmparatoru Julius Sezar tarafından yapılmıştır.
Julius Sezar M.Ö 46 yılında Güneş’i referans alan Jülyen takvimini benimsemiş böylelikle 1 Ocak ‘ı yeni yıl başlangıcı kabul etmiştir.
Romalılar bir sonraki 12 Ayın kendilerine bereket, mutluluk, sağlık getirmesi için 1 Ocak ta eş ve dostlarına hediye dağıtmaları ile ilk Yılbaşı Kutlamaları da başlamıştır.
Bazı kesimler tarafından sanılanın aksine, yılbaşı kutlamalarının Hıristiyanların bayramı Noel’le hiçbir ilgisi yoktur. Noel, Hıristiyanların 25 Aralık’ta Hz. İsa‘nın doğduğunu kabul ettikleri gündür. Hıristiyanlar 24 Aralık arifesinden itibaren hem ibadet hem kutlamalar yaparlar. Bazı ülkeler de 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Klisesi gibi bazı Doğu Ortodokslar ise Noel’i Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak olarak kabul ederler ve o zaman kutlarlar.
Roma imparatorluğu’nun daılmasından sonra 1582 yılında Papa XIII Gregorius 4 yılda bir artık yılları baz alan en hassas Takvim kabul edilen Miladi takvimi düzenledi. Böylelikle günümüzde en çok kullanılan Miladi takvimdeki 1 OCAK tarihi Yeni Yıl başlangıcı kabul edildi.
0ysa dediğimiz gibi 31 Aralık günü yeni yılın başlangıcı yılbaşı kutlamalarının yapıldığı gündür. Bu günde Hıristiyanlar ibadet yapmaz dünya’nın birçok ülkesinde Yeni Yıl kutlamaları yapılır. Aslında bu kutlamalar bir nevi yeni yıldan güzel şeyler beklentileri için yapılır.
Ayrıca Yılbaşı kutlamanın, Batı’ya özenti olarak ta görmek ne derece doğrudur tartışılır. Günümüz dünyasında artık her ülkede kutlanılmaktadır. Tabii belli ahlak kuralları içinde olmak kaydı ile.